Cozonac keto din aluat fathead, cu mac
deserturi, băuturi

Cozonac keto din aluat fathead, cu mac

Demult eram curioasă să folosesc aluatul fathead la un cozonac. Contrar așteptărilor mele modeste, cozonacul a ieșit chiar bun și drăguț, zic eu. Aluatul e mai dificil de lucrat (în comparație cu cel clasic, din făină de grâu), dar dacă aveți un pic de experiență cu aluatul fathead în general, o să vă descurcați de minune.

Guma de xanthan nu știu (deocamdată) cu ce se poate înlocui. Se găsește online, de exemplu aici. Cred că se poate și omite, cozonacul nu își va menține foarte bine forma, dar la gust va fi oricum bun.

Referitor la semințele de mac, neapărat să le verificați bine înainte de a le folosi. Trebuie să fie curate, fără gunoaie și să nu aibă miros de rânced sau mucegai.

Mai întâi se prepară umplutura. Macul se macină în râșnița de cafea, se adaugă îndulcitorul și se toarnă smântâna dulce înfierbântată. Se lasă la umflat vreo 15-20 de minute. Se adaugă coaja rasă de lămâie și un 1 ou. Dacă umplutura a ieșit prea lichidă, se mai adaugă un pic de mac râșnit.

Pentru aluat, mozzarella se dă prin răzătoare, se adaugă crema de brânză și se topește timp de 1-2 minute la microunde. Se amestecă bine compoziția, apoi se mai lasă pentru 30-60 de secunde. Brânza trebuie să fie complet topită, să se scurgă de pe paletă. În lipsa cuptorului cu microunde, puteți topi brânzeturile într-o oală cu fundul gros, pe cel mai mic foc de pe aragaz, amestecând întruna, până la obținerea compoziției omogene.

Se lasă un pic la răcit (2-3 minute), apoi se încorporează ouăle, amestecând întruna. Se adaugă făina de migdale (o parte din ea) amestecată cu îndulcitorul, praful de copt, guma de xanthan și aromele. Se omogenizează cu ajutorul unei palete sau cu mâinile, până se obține un aluat uniform, puțin lipicios. Se mai adaugă făină de migdale pe parcurs, în funcție de nevoie. Mai multe poze din procesul de prepararea a aluatului fathead găsiți la rețeta de mucenici.

Se ia jumătate din aluat și se întinde cu sucitorul între 2 folii de silicon sau hârtii de copt, unse cu ulei de cocos, într-un dreptunghi. Acesta se unge uniform cu o jumătate din umplutură, apoi se rulează. Se repetă operațiunea cu a doua bucată de aluat. Rulourile obținute se răsucesc între ele și se așază într-o tavă de cozonac tapetată cu hârtie de copt.

Cozonacul din aluat fathead se coace la foc mediu spre mic, până când se rumenește uniform. La mine a durat cam 1 oră și 20 de minute. Verificați să nu se rumenească prea repede, în acest caz se poate acoperi cu folie de aluminiu.

Se taie după răcirea aproape completă. Se păstrează acoperit, la temperatura camerei vreo 3-4 zile sau la frigider cam o săptămână Atunci când e ținut la rece, cozonacul se întărește, dar se înmoaie, dacă e reîncălzit (la microunde sau baie de aburi).


TOTAL: 1125 grame, 4239.3 calorii, 190.7 proteine, 400.8 lipide, 53.7 carbohidrati, 32.2 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com

Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.

Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Cozonac keto din aluat fathead, cu mac
Autor
Data publicării
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)

2 thoughts on “Cozonac keto din aluat fathead, cu mac”

    1. În principiu, da. De obicei, se pune 1/3 din cantitate. Dar făina de cocos face ca aluatul să fie mai sfărâmicios, așa că pune câte un pic și așteaptă câteva minute, ca să vezi dacă mai e nevoie.

Leave a Reply