Cozonac keto fără lactate, cu Ketomix
Vă ziceam pe pagina de facebook despre gama Ketomix lansată de Cristina Ioniță. E vorba de premixuri de făinuri cu conținut scăzut de carbohidrați, din care care puteți prepara multe bunătăți keto / low-carb: sărățele, waffe, chifle, etc. Unul din ketomix-urile încercate a fost cel pentru cozonac și vreau să vă arăt ce mi-a ieșit. Am folosit rețeta de pe pachet, înlocuind doar chefirul cu cremă de cocos, întrucât am vrut să obțin un cozonac fără lactate. Rezultatul m-a încântat mult, mi-a ieșit cred că cel mai bun cozonac keto de până acum. Are un miez dens, galben (de la ouă) și plin de arome. Data viitoare voi mări cantitățile pentru umplutură. Toată gama Ketomix o puteți găsi pe NoSugarShop.ro, aici.
- pentru aluat:
- 2 ouă
- 2 gălbenușuri
- 80 g Green Sugar
- 200 ml cremă de cocos
- 7 g drojdie uscată, 2 linguri de apă caldă
- 200 g Ketomix pentru cozonac
- 60 g unt topit
- vanilie, coajă de portocală/lămâie
- unt pentru întins aluatul
- pentru umplutură:
- 100 g nucă măcinată
- 50 g Green Sugar
- 2 albușuri
- 1 linguriță scorțișoară sau alte arome
- 1 lingură de cacao
- vanilie, coajă de portocală/lămâie
- 1 gălbenuș pentru uns
Drojdia se dizolvă în 2 linguri de apă caldă.
Se bat ouăle cu gălbenușurile și îndulcitorul, timp de câteva minute, până când îndulcitorul se topește, iar compoziția devine spumă.
Se adaugă crema de cocos și drojdia dizolvată, se mai bate un pic. Apoi se încorporează Ketomix, aromele și se continuă mixarea timp de câteva minute, adăugând treptat și untul topit. Aluatul obținut se acoperă și se lasă la crescut o oră.
Între timp se prepară umplutura: se amestecă nuca măcinată cu îndulcitorul, scorțișoara, cacaua și albușurile. Dacă vi se pare prea groasă compoziția, adăugați 1-2 linguri de apă.
După o oră, aluatul se scoate pe o suprafață netedă (un covoraș de silicon este perfect, dar merge și o hârtie de copt) unsă cu unt și se mai frământă un pic cu mâinile. O să vedeți că este destul de elastic pentru un aluat keto, acest fapt m-a surprins plăcut. Se împarte aluatul în 2 părți. Fiecare se întinde cu sucitorul într-o foaie de 3-4 mm grosime, peste care se distribuie o jumătate de umplutură și se rulează.
Ambele rulouri se răsucesc între ele, formând cozonacul, care se transferă cu atenție într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt, unsă și aceasta cu unt. Dacă suprafața se va rupe pe alocuri, se va netezi cu degetele umezite în apă, pentru a se lipi la loc.
Forma cu cozonacul se bagă într-o pungă de copt, legată la gură. Se lasă la crescut 30 de minute. Între timp, se încinge cuptorul la 170 grade C.
Cozonacul se coace circa 35 de minute, apoi se scoate punga, se unge suprafața cu gălbenuș și se mai lasă la cuptor până la rumenirea completă. La mine a mai durat încă 15 minute.
Cozonacul gata se scoate din tavă pe un grătar și se acoperă cu un prosop.
Se taie numai după răcire. Și se consumă cu măsură, ca orice desert (indiferent dacă e cu sau fără zahăr).
TOTAL: 950 grame, 3387.9 calorii, 95.8 proteine, 268.4 lipide, 130.4 carbohidrati, 98 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.