Gem fără zahăr cu Green Sugar gelifiant
deserturi, băuturi

Gem fără zahăr cu Green Sugar gelifiant

Chiar și în modul de viață low-carb ne putem bucura de un gem de fructe, servit pe pâine cu unt sau clătite. Doar respectând câteva condiții: să folosim fructe permise, cu conținut redus de carbohidrați (afine, mure, căpșuni, coacăze, zmeură), iar ca îndulcitor, să optăm pentru versiuni sănătoase, cum ar fi eritritolul și stevia sau combinațiile dintre ele. În ceea ce mă privește, deja al treilea an folosesc cu succes Green Sugar Gelifiant, un produs ce conține Green Sugar (format, după cum mulți știți deja, din eritritol și stevia) și agar-agar pentru îngroșare. Urmând instrucțiunile de pe pachet, se obține un gem (sau o dulceață, dacă preferați să lăsați bucățele de fructe) ponderat de dulce (se mai poate adăuga Green Sugar după gust, dacă doriți) și potrivit de gros la consistență. Pentru păstrarea gemului eu prefer și vă recomand și vouă borcane mici, de 200 ml, de la iaurturi sau alte alimente.

Pentru 5 borcănașe de 200 ml

  • 1 kg afine
  • 170 g Green Sugar gelifiant (îl găsiți aici sau aici)
  • 1 lămâie

Afinele se aleg, se spală și se lasă la scurs.

Apoi ne ocupăm de borcane. Acestea se spală bine* și se pun într-o tavă, pe care o băgăm în cuptorul rece. Pornim cuptorul și setăm temperatura de 120-150 grade C. În momentul în care cuptorul a ajuns la această temperatură, se mai lasă timp de 5-10 minute, apoi se închide focul. Tava cu borcane va rămâne în cuptor până e gemul gata.

Capacele se pun într-un ibric și se acoperă cu apă. Se fierb capacele timp de câteva minute. Apoi se lasă în apă până va fi nevoie de ele.

Într-un vas cu pereții groși (eu am folosit un ceaun) se pun 170 g Green Sugar Gelifiant, 1-2 linguri de suc de lămâie și 100 ml apă. Când amestecul începe să fiarbă, se adaugă afinele tocate cu blenderul. Din momentul în care compoziția începe să fiarbă, se dă focul mic și se ține 10 minute, amestecând periodic. Aveți grijă să nu dea în foc. Gemul fierbinte trebuie să fie destul de lichid, este normal. Se va îngroșa după răcire.

Pregătiți un prosop uscat și unul umed (mai de sacrificiu, pentru că e posibil să nu mai puteți scoate petele de afine) și scoateți tava cu borcane din cuptor. Se ia cu mare atenție fiecare borcan fierbinte și, ajutându-vă de prosopul uscat, se umple ochi cu gem, apoi se acoperă cu capacul scos din apa clocotită. Cu ajutorul prosopului umed, ștergeți borcanul de eventualele urme de gem și înfiletați cât mai strâns capacul. Borcanul astfel pregătit se întoarce cu fundul în sus și se pune pe o suprafață dreaptă și sigură.

La fel se procedează și cu restul borcanelor. Acoperiți-le cu o pătură și lăsați-le așa până a doua zi.

Prin procedeul tocmai descris (borcane și capace sterilizate, umplerea ochi cu gem fierbinte și răcirea borcanelor în poziție răsturnată, o perioadă mai lungă), se obține etanșarea (sigilarea) borcanelor. Pentru a vă asigura că etanșarea a avut loc, se verifică (dar numai după răcirea completă) dacă capacul are suprafața din mijloc înfundată, adică la apăsarea cu degetul, nu face clic. Mie mi s-a întâmplat extrem de rar să nu se etanșeze. În acest caz, borcanul se va da la rece, iar conținutul lui se va consuma în scurt timp. Borcanele etanșate cu gem se păstrează de minune la loc întunecos timp de 1 an fără probleme. Vă arăt aici gemul de anul acesta, iar alături un gem tot de afine, dar de anul trecut, pe care l-am deschis pentru poză. Au gust și aspect identic.

În același mod am făcut gem de căpșuni, de zmeură și de mure. Vă îndemn să încercați și voi, ca să vă puteți bucura iarna de un gem fără zahăr.

* Un pont pentru a scoate etichetele mai ușor: lăsați borcanele într-un vas cu apă caldă pentru o vreme, apoi folosiți un burete mai aspru. Eventualele urme de lipici se scot ușor cu un tampon înmuiat în dizolvant de ojă.

Un gem la minut, din fructe proaspete sau congelate, se poate face cu semințe de chia, am descris procesul aici.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Gem fără zahăr cu Green Sugar gelifiant
Autor
Data publicării
Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Leave a Reply