Kimchi – varză murată în stil coreean
Indiferent de dieta adoptată, legumele fermentate în sare nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră. Conțin o mulțime de vitamine, minerale și numeroase bacterii benefice. Am auzit de kimchi acum ceva vreme și eram tare curioasă să gust. Nu am căutat variante gata în comerț, nici nu m-am gândit că ar fi accesibile în România, dar am studiat cu interes rețetele de pe net. Astfel am aflat că există o mulțime de rețete de kimchi, ce variază în funcție de regiune și chiar de familie. În mod general, procedeul este următorul: varza se taie pe lung în sferturi, se presară cu sare și se ține într-o saramură timp de 1-3 zile, apoi se scurge și se amestecă împreună cu condimentele și cu restul legumelor mărunțite. Rețeta aleasă de mine este una mai simplă și mai rapidă, în care varza se taie direct bucăți mai mici, pentru a se mura mai repede și pentru a fi servită mai ușor.
Atenție: e un preparat picant! Preparați-l numai dacă sunteți amatori ai gustului iute!
- 2 verze mari chinezești
- 5 morcovi
- 1 ridiche daikon (albă lungă)
- 1 legătură de ceapă verde
- 50 g rădăcină de ghimbir
- 1-2 căpățâni de usturoi
- 30-40 g fulgi de ardei chili
- 1-2 linguri sare grunjoasă
- 60 ml sos de pește (nu am găsit niciunul fără zahăr, dar l-am ales pe cel cu conținut minim de glucide, deci atenție la etichetă)
Varza se taie de-a lungul în 4-6 bucăți, apoi perpendicular în vreo 4-5.
Ridichea și morcovii se dau prin răzătoarea mare. Ceapa verde se toacă mărunt.
Într-un tocător se mărunțește rădăcina de ghimbir cu usturoiul și fulgii de chili.
Se adaugă sosul de pește și se unesc toate componentele într-un vas mai mare (un lighean). Se freacă bine între mâini toată compoziția, până ce legumele lasă suc și își micșorează volumul. Este bine să purtați niște mănuși chirurgicale sau de plastic.
Se pune deasupra o farfurie curată, iar peste ea o greutate, de exemplu, un borcan cu apă. Se lasă la temperatura camerei cam 1-2 zile, să fermenteze. De câteva ori pe zi compoziția trebuie amestecată, ca să se vânture (am descris procedeul aici). A doua zi varza poate fi gustată, dacă e acrișoară și plăcută la gust, este gata. Se mută în borcane curate și se bagă la rece. Procesul de fermentație va continua și în frigider, iar varza va deveni tot mai bună pe măsură ce trece timpul. Este o însoțitoare perfectă pentru orice fel de carne, dar se poate și căli în grăsime, la fel ca varza murată românească.