Pate de ficat la cuptor
Până de curând, preparam pateul de ficat într-un mod destul de banal. Făceam ficăței la tigaie, cu ceapă, o parte îi mâncam la o masă, iar cealaltă o tocam împreună cu niște unt, și gata pateul. Adică fix cum am descris procesul în această rețetă.
Recent însă am încercat metoda văzută aici și am rămas impresionată de consistența fină și gustul mai rafinat al pateului. „Sigilat” cu unt topit, se păstrează destul de bine în frigider. Eu am folosit și grăsime de rață, care mi-a plăcut chiar mai mult, pentru că aceasta are o consistență mai moale decât untul, mai apropiată de cea a pateului. Pateul se poate coace atât într-o formă mai mare, cât și în câteva mai mici. Eu vă recomand a doua variantă. Este mai ușor de porționat și se păstrează mai bine. La fel de bine puteți folosi și borcane mai mici.
- 500 g ficat
- 200 ml smântână dulce
- 2 ouă
- 1 linguriță sare
- ½ linguriță piper măcinat
- ½ linguriță pudră de usturoi
- ¼ linguriță nucșoară măcinată, opțional
- unt pentru uns formele
- 200 g unt, sau untură, sau grăsime de pasăre
Ficatul se curăță de pielițele mai groase, se clătește și se scurge. Se adaugă smântâna, ouăle, sarea și condimentele și se toacă la robot (cel mare cu vas sau cel vertical cu picior). Apoi compoziția se va strecura printr-o sită, pentru a opri eventualele pielițe rămase.
Formele de ceramică (sau borcanele) se ung cu puțin unt și se pun într-o tavă mai mare. Se toarnă compoziția în forme, lăsând cam 1-2 cm de la margine.
În tavă se toarnă apă fierbinte, să fie maxim până la jumătatea formelor. Tava se acoperă cu o folie de aluminiu sau un capac și se dă în cuptorul încins la 160 grade C pentru vreo 45-60 de minute. Suprafața pateului trebuie să fie închegată complet.
Se topește grăsimea într-un ibric și se toarnă în forme peste pateu, ca să acopere bine suprafața. După răcirea completă, formele se acoperă cu folie alimentare (sau se pun capacele la borcane) și se dau la frigider. Prima degustare e bine să fie făcută după câteva ore de stat la rece.
TOTAL: 1030 grame, 2990.1 calorii, 103.4 proteine, 280.5 lipide, 6.6 carbohidrati, 0 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.
Ce apetisant arata! Eu de obicei ii fac la tigaie, insa am sa incerc si varianta asta. Si grasimea de deasupra il pastreaza foarte bine, la mine rezista si 1 saptamana la frigider.
Este foarte bun, eu cred că o să-ți placă!