Dulceață de vișine cu Green Sugar Gelifiant (cu pectină din citrice)
deserturi, băuturi

Dulceață de vișine cu Green Sugar Gelifiant (cu pectină din citrice)

De ani buni am folosit versiunea veche a Green Sugar Gelifiant, cea cu agar-agar, pentru a-mi prepara gemuri și dulcețuri fără zahăr, care se păstrează excelent într-o debara de bloc, de la un an la altul. V-am descris într-un articol amănunțit de pe blog tot procesul.
Recent, compoziția produsului a fost schimbată, rolul de gelifiere revenind de data asta pectinei din citrice. De asemenea, s-a schimbat un pic și modul de preparare a dulcețurilor și gemurilor. Prima mea experiență cu noul Green Sugar Gelifiant a fost una grozavă. Am reușit să fac o dulceață din petale de trandafiri senzațională, de o culoare superbă, fără pic de zahăr! Am postat rețeta pe contul meu de Instagram, dacă vreți să o vedeți.
Zilele trecute am făcut dulceață de vișine (care sunt fructele mele preferate). Am pozat procesul și vreau să vă las și vouă detaliile, în cazul în care doriți să o faceți și voi. Green Sugar Gelifiant poate fi găsit aici sau aici.
O să revin neapărat cu detaliile privind păstrarea. Dar deocamdată pot să vă spun că dulceața mea de trandafiri stă bine merci de aproape două luni în debara și nu a pățit nimic.

Pentru circa 4 borcane mici de 270 ml

  • 1 kg vișine (cântărite fără sâmburi)
  • 50-100 g Green Sugar (premium sau clasic), după gust
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 400 ml apă (sau mai puțină)
  • 170 g Green Sugar Gelifiant (îl găsiți aici sau aici)

Pentru păstrarea dulcețurilor eu prefer și vă recomand și vouă borcane mici, de 200-300 ml, cumpărate noi sau rămase de la iaurturi ori alte alimente.

Întâi ne ocupăm de borcane. Acestea se spală bine* și se pun într-o tavă, pe care o băgăm în cuptorul rece. Pornim cuptorul și setăm temperatura de 120-150 grade C. În momentul în care cuptorul a ajuns la această temperatură, se mai lasă timp de 5-10 minute, apoi se închide focul. Tava cu borcane va rămâne în cuptor până e dulceața gata.

Capacele se pun într-un ibric și se acoperă cu apă. Se fierb capacele timp de câteva minute. Apoi se lasă în apă până va fi nevoie de ele.

Vișinele se spală, se scurg bine de apă și se curăță de sâmburi. Se pun într-un vas cu pereții groși (eu am folosit un ceaun), se adaugă zeama de lămâie, apa și îndulcitorul. Se pune vasul pe foc și se fierb fructele la foc potrivit cam 10-12 minute.

Într-un castron se scoate un pic din zeama lăsată de fructe și se amestecă cu 170 g Green Sugar Gelifiant. Se adaugă peste fructele fierte, amestecând mereu și se mai ține dulceața pe foc cam 2-3 minute din momentul în care reîncepe să fiarbă. Dulceața fierbinte va fi încă destul de lichidă, este normal, se va mai îngroșa după răcire.

Pregătiți un prosop uscat și unul umed (mai de sacrificiu, pentru că e posibil să nu mai puteți scoate petele de fructe) și scoateți tava cu borcane din cuptor. Se ia cu mare atenție fiecare borcan fierbinte și, ajutându-vă de prosopul uscat, se umple ochi cu dulceață, apoi se acoperă cu capacul scos din apa fierbinte. Cu ajutorul prosopului umed, ștergeți borcanul de eventualele urme de sirop și înfiletați cât mai strâns capacul. Borcanul astfel pregătit se întoarce cu fundul în sus și se pune pe o suprafață dreaptă și sigură.

La fel se procedează și cu restul borcanelor. Acoperiți-le cu o pătură și lăsați-le așa până a doua zi.

Prin procedeul tocmai descris (borcane și capace sterilizate, umplerea ochi cu gem fierbinte și răcirea borcanelor în poziție răsturnată, o perioadă mai lungă), se obține etanșarea (sigilarea) borcanelor. Pentru a vă asigura că etanșarea a avut loc, se verifică (dar numai după răcirea completă) dacă capacul are suprafața din mijloc înfundată, adică la apăsarea cu degetul, nu face clic. Mie mi s-a întâmplat extrem de rar să nu se etanșeze. În acest caz, borcanul se va da la rece, iar conținutul lui se va consuma în scurt timp.

În același mod se poate face dulceață și din alte fructe: căpșuni, afine, mure, coacăze, zmeură. Doar e nevoie să se ajusteze cantitatea de îndulcitor și timpul de fierbere a fructelor. În cazul fructelor foarte dulci nici nu va fi nevoie de îndulcitor suplimentar, fiind de ajuns doar cel din compoziția gelifiantului.
Pentru a crește densitatea siropului, puneți mai puțină apă. Iar dacă doriți consistență de gem, mărunțiți fructele cu ajutorul unui blender.

* Un pont pentru a scoate etichetele mai ușor: lăsați borcanele într-un vas cu apă caldă pentru o vreme, apoi folosiți un burete mai aspru. Eventualele urme de lipici se scot ușor cu un tampon înmuiat în dizolvant de ojă.

Un gem la minut, fără fierbere, din fructe proaspete sau congelate, se poate face cu semințe de chia, am descris procesul aici.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Dulceață de vișine cu Green Sugar Gelifiant (cu pectină din citrice)
Autor
Data publicării
Rating
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Leave a Reply