Pastramă de casă din mușchiuleț de porc
O alternativă sănătoasă pentru mezelurile din comerț. Puteți prepara în acest mod și alte feluri de carne: pulpă de porc, piept de pui sau de curcan.
Pentru 2 bucăți de mușchiuleț de porc
- saramura:
- 1 litru de apă
- 1 lingură sare
- 1 lingură Green Sugar
- 1 linguriță piper măcinat
- pentru uns carnea:
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri sos de soia fără zahăr
- 1 linguriță piper măcinat
- ½ linguriță pudră de usturoi
- ½ linguriță pudră de ceapă
- ½ linguriță boia de ardei (eu n-am avut)
Se prepară saramura, dizolvând în apă sarea, îndulcitorul și piperul măcinat. Se pune carnea în saramură și se lasă la rece 24 de ore. A doua zi se scoate, se clătește și se lasă la scurs.
Mușchiulețul de porc se tamponează cu prosoape de hârtie, apoi se leagă cu sfoară de bumbac, dându-i o formă. Dacă știți cum, faceți legături mai profi, ca la firmele de mezeluri. Eu am legat cum m-am priceput 🙂
Bucățile de carne legată se pun într-o tavă pe hârtie de copt și se ung cu amestecul de ulei, sos de soia și condimente. Tava se baga în cuptorul încins la 200 grade C pentru 50-60 de minute, până când pastrama începe să se rumenească. Din când în când se poate unge suprafața cu lichidul lăsat de carne.
Când pastrama este gata, se scoate din cuptor, se răcește, apoi se înlătură firele. Se feliază cel mai bine după ce stă la frigider o vreme. Se păstrează la rece timp de 4-5 zile. Rezistă și la congelator, învelind fiecare bucată în hârtie de copt sau pungă de plastic.
Pastrama de casă se poate servi atât pe pâine low-carb, cât și cu o garnitură de legume sau o salată, alături de muștar sau maioneză.