Tort low-carb „Sticlă spartă”
Sigur ați auzit de tortul cu această denumire inedită. Este un tort cu aspect simpatic, care se prepară fără coacere și care poate fi convertit cu ușurință în varianta low-carb. Ceea ce am și făcut. Mi-au venit în ajutor pudrele pentru jeleu cu stevia Sweet&Balance, primite de la magazinul online NoSugarShop.ro.
Am folosit un jeleu cu aromă de căpșuni, astfel că tortul meu a avut doar „sticlă” de culoare roșie. În loc de praf de jeleu, puteți folosi suc de zmeură sau afine, închegat cu gelatină. În acest caz, tortul va avea mai mulți carbohidrați, dar tot mai puțini decât unul preparat cu zahăr. E o variantă perfectă pentru copii. Sau puteți folosi rețeta de la jeleurile de lămâie. Ba chiar le puteți alterna cu cele roșii, pentru un plus de culoare. Mie mi-a venit pra târziu ideea, când tortul fusese savurat, dar am salvat ideea pentru data viitoare.
În afară de jeleuri, pentru a varia textura, puteți adăuga în tort bucăți de biscuiți low-carb, sau cubulețe de pandișpan, low-carb și el. Vara, merg și câteva fructe de pădure mai ferme (afine sau coacăze). Poate fi mereu un tort diferit, depinde de voi.
Pentru un tort de 10-12 porții
- 1 plic de pudră pentru jeleu cu stevia de la Sweet&Balance, eu am folosit cu aromă de căpșuni, dar există și cu aromă de cireșe
- 500 ml apă
- sau, 1 porție de jeleu de căpșuni/afine/zmeură ori 1 porție de jeleu de lămâie (sau câte o jumătate de porție din fiecare)
- 1 litru de smântână dulce grasă (30-35% grăsime)
- 25-30 g gelatină
- 150 g îndulcitor Green Sugar (sau după gust)
- vanilie
Pentru prepararea jeleului m-am ghidat după instrucțiunile de pe cutie, dar am folosit mai puțină apă (500 ml în loc de 600), pentru a obține o consistență un pic mai fermă. Praful de jeleu se amestecă mai întâi cu 250 ml de apă fierbinte, până la dizolvare, apoi se mai adaugă 250 ml de apă rece și se mai amestecă un pic. Se toarnă lichidul în farfurii întinse, cu o înălțime de maxim 1 cm și se lasă la rece să se prindă.
În cazul în care folosiți jeleu de fructe, preparați-l în modul descris în rețete (jeleu de căpșuni/afine/zmeură sau jeleu de lămâie), dar turnați-l pentru închegare în farfurii întinse sau caserole.
După ce s-a prins bine, jeleul se taie cubulețe cu latura de circa 1 cm. Nu trebuie să iasă cuburi perfecte.
Smântâna se răcește foarte bine în prealabil (minim 12 ore la frigider). Se bate cu mixerul timp de vreo 4-5 minute, apoi se adaugă îndulcitorul și vanilia, și se mai bate vreo 2 minute.
Înainte de asta, se pune gelatina la hidratat cu câteva linguri de apă rece. După vreo 5-10 minute se topește în baie de apă sau la microunde la putere mică.
Pentru ca gelatina fierbinte să nu se coaguleze prea brusc în frișca rece, ea trebuie să fie adusă măcar la temperatura camerei. În acest scop, se adaugă un pic din frișca bătută în gelatină topită și se amestecă bine. Apoi, bătând cu mixerul, se încorporează gelatina topită în frișcă. Compoziția se va îngroșa un pic. Se adaugă cuburile de jeleu și se mai amestecă bine, pentru distribuirea lor uniformă.
O oală cu diametrul de 25 cm se tapetează pe interior cu folie alimentară. Dacă aveți formă de silicon, aceasta nu trebuie tapetată cu nimic. Se toarnă compoziția în oală/formă și se dă la rece pentru minim 6 ore.
Înainte de a o răsturna, puteți șterge exteriorul formei de silicon cu o cârpă înmuiată în apă fierbinte. În cazul oalei tapetate cu folie alimentară nu e nevoie. Tortul se răstoarnă pe un platou, se porționează și se poate servi imediat.
Se păstrează la rece, acoperit, timp de 2-3 zile.