Gem de căpșuni cu semințe de chia, fără zahăr
Este cel mai bun gem și cel mai sănătos, din câteva motive. În primul rând, nu conține zahăr. Nu cred că e nevoie să vă zic cât de nociv este și de ce trebuie evitat consumul acestuia. În al doilea rând, este un gem care se face fără fierbere, or, asta înseamnă că vitaminele conținute de fructe nu se vor distruge în urma tratării termice. Și în al treilea rând, semințele de chia pe care le adăugăm în această dulceață vin cu un plus de nutrienți valoroși organismului nostru, între care fibre, proteine și antioxidanți. (mai multe informații găsiți aici).
Desigur, dezavantajul acestui gem este că nu îl putem pregăti pentru iarnă, dar hei, cine în zilele noastre nu deține un congelator? Vara, când aveți acces la fructe* proaspete și naturale, vă puteți face rezerve suficiente. Iar iarna, când aveți chef de niște clătite cu dulceață/gem, scoateți o cantitate mică de fructe din care preparați gem pentru consum imediat sau pentru 3-4 zile.
Din cantitățile de mai jos iese un borcănel de gem, care ne-a ajuns pentru vreo 3 zile.
- 200 g fructe de pădure (zmeură, mure, afine, coacăze, căpșuni)
- 1-2 linguri Green Sugar, sau alt îndulcitor, după gust
- 3-4 linguri de semințe de chia (cam 35-40 g)
- zeamă de lămâie, după gust
Fructele se spală, se mărunțesc cu furculița sau blenderul (depinde ce vrem să obținem, dulceață sau gem), se adaugă îndulcitorul și zeama de lămâie după gust și se amestecă până la dizolvarea îndulcitorului.
Apoi se pun semințele de chia, se amestecă bine conținutul și se lasă la rece pentru măcar o oră. Gemul este gata! Se folosește la clătite sau în combinație cu iaurt gras și granola low-carb. Sau se poate turna peste o felie de cheesecake. Se păstrează la rece și se consumă în 3-4 zile.
* în regimul low-carb se consumă, în cantități moderate, doar fructe sărace în carbohidrați: zmeură, mure, afine, căpșuni
TOTAL: 275 grame, 237.9 calorii, 7.3 proteine, 11.2 lipide, 31.4 carbohidrati, 17.2 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.