Selecție de rețete pentru Crăciun și Revelion – ediția 2018
Articolul de anul trecut cu sugestii pentru masa de Crăciun s-a bucurat de un mare succes. Mi-am dat seama că este foarte comod pentru voi, cititorii, să aveți rețete selectate pe categorii, ca să puteți alcătui mai ușor meniul de Crăciun și cel de Revelion (sau pentru orice altă masă festivă, de ce nu?).
Așa că anul acesta am pregătit o selecție cu rețetele publicate pe blog în anul 2018, cu câteva mici excepții. Sper să vă ajute să vă inspirați în pregătirea mesei pentru cei dragi, să gătiți bucate fără zahăr, amidon sau gluten, într-un cuvânt sănătoase.
Recent, și Denisa a publicat un articol cu sugestii de rețete low-carb. Îl puteți citi aici.
Aperitive:
Din vinetele de la congelator, puteți prepara salata Baba Ghanoush.
Nu pot lipsi clasicele ouă umplute sau salata de ouă. Iar maioneza pentru ele o preparați tot în casă, normal.
Clătitele cu somon afumat pot fi un aperitiv aspectuos și sățios.
Pasta tartinabilă cu somon sau pateul de ficat le puteți servi fie cu pâine din semințe, feliată subțire, fie cu pâine crocantă din cașcaval și semințe, fie cu biscuiți sărați.
Budinca din dovlecei și brânză își merită și ea locul pe o masă festivă, tăiată cuburi. La fel și ceafa de porc, feliată subțire, pe post de mezel.
Fel principal:
O friptură gătită lent, fragedă și suculentă, este, după părerea mea, cel mai bun fel pricipal pentru o masă festivă.
Sau varianta cu iz de vacanță de vară, friptură de porc în stil grecesc.
Sau puteți opta pentru o ruladă cu parmezan, învelită în felii împletite (sau doar alăturate) de bacon.
Pentru tradiționaliști, va exista mereu (și) varianta sarmalelor. Desigur, fără orez ?. Puteți înlocui tărâțele de psyllium cu un dovlecel ras sau cu câteva ciuperci tocate călite.
La fel de bine puteți servi pește ca fel principal. De exemplu, acest macrou la cuptor umplut cu ceapă este plin de savoare.
Dacă doriți un fel principal mai rafinat, pentru prepararea căruia să nu petreceți prea mult timp în bucătărie, vă propun să gătiți burgeri cu ceapă caramelizată și brânză brie.
După mai multe aperitive sățioase, ca garnitură nu vă propun decât castraveții murați sau salata coleslaw fără zahăr. Vă asigur că este mai mult decât suficient. Doar trebuie să lăsați loc și pentru desert. 🙂
Desert:
Ei, aici e chiar loc de imaginație. Desertul este un moment așteptat de toată lumea, astfel că puteți să vă surprindeți musafirii cu un desert special (sau mai multe), fără zahăr și fără gluten.
Fie că e vorba de fursecuri, turtă dulce sau cozonac (cu umplutură sau fără), ori de un tort (cu căpșuni / afine congelate, ori unul de vanilie, sau unul decadent de ciocolată), sunt sigură că vor fi foarte apreciate.
Spor la gătit și să aveți sărbători liniștite!