Deja pot să spun că a devenit o tradiție pentru mine să fac o selecție din rețetele de pe blog, pentru a vă oferi sugestii pentru masa de Crăciun și cea de Revelion (și pentru orice altă masă festivă).
Și anul acesta am publicat destule rețete din care am putut să aleg pentru voi câte ceva. Nu ezitați să aruncați o privire pe colecțiile vechi: 2017 și 2018, cu siguranță găsiți și acolo rețete demne de atenția voastră.
Aperitive:
Un platou pe care puteți aranja felii subțiri de pastramă de casă din mușchiuleț de porc și terină din urechi de porc, preparată în formă dreptunghiulară, de chec.
Câteva aperitive tartinabile: pastă tartinabilă din ficat de cod, pate din ouă, unt și muștar, pastă de sardine, creier de vită, pe care le puteți servi alături de felii de pâine cu brânză și semințe, tăiată pătrățele cu latura de 4-5 cm, și chipsuri de cașcaval.
Un aperitiv de efect, (aproape) în culorile Crăciunului, ar fi aceste clătite verzi cu cremă de brânză și somon afumat. La fel și panna cotta sărată de dovlecel, combinată la servire cu niște roșioare cherry. Mai ales dacă ați folosi forme de silicon sub formă de brăduți, ar arăta și mai simpatic.
Ouăle umplute se bucură mereu de succes, la orice masă. Eu vă propun să le umpleți cu ficat de cod, sunt delicioase.
Cei care au mai puțin timp la dispoziție, pot servi ouăle sub formă de salată, varianta mea este cea cu ciuperci.
O ultimă sugestie de aperitiv festiv ar fi această salată de rucola cu căpșuni, nuci și brânză cu mucegai. Combinația ingredientelor cu oțetul balsamic este una foarte reușită și compensează gustul fad al căpșunilor de seră.
Fel principal:
Sarmalele sunt la loc de cinste, de obicei. Nouă ne plac mult și mă străduiesc mereu să le fac pentru Crăciun. Anul acesta optez pentru sarmale fără orez, dar cu ciuperci, învelite în foi de varză murată.
Dacă nu vă plac sarmalele, puteți coace niște coaste de vită (sau de porc) la cuptor. Sau puteți prepara o delicioasă tocană de vită cu ceapă.
Mini ruladele din carne tocată, învelite în bacon, au avantajul că se pot pregăti dinainte și congela, iar în ziua servirii doar le coaceți. De asemenea, sunt ușor de porționat.
Dacă vă plac mâncărurile mai puțin tradiționale, dar nu mai puțin festive, încercați o tartă cu 4 brânzeturi, are un gust special, care sigur va fi remarcat.
Nu vă recomand nicio garnitură, deoarece masa va fi oricum mai bogată decât într-o zi obișnuită. Cel mult, niște murături, făcute de voi sau din comerț (atenție la etichetă, să nu aibă zahăr).
Nu știu cum se face, dar pentru desert am cele mai multe sugestii. Totuși, se înțelege de la sine că nu e musai să le faceți pe toate (ar fi și imposibil ?). Alegeți un singur fel, maxim 2, și vă asigur că vor fi suficiente pentru a încheia o masă festivă.
Desert:
În primul rând, cozonaci. Am pe blog 2 rețete pe care le-am testat anul acesta: cozonac keto din făină Szafi Reform și cozonac cu mac (sau cu nucă) din aluat fathead. Deși la gust și aspect nu sunt precum cozonacii clasici, foarte pufoși, totuși au un conținut scăzut de carbohidrați și pot fi consumați fără riscuri pentru glicemie, dar și siluetă.
În schimb, fursecurile keto nu sunt cu nimic mai prejos față de echivalentele lor clasice, pline de zahăr. Încercați măcar una din rețete și îmi veți da dreptate. Recent am publicat 5 rețete diferite de biscuiți și fursecuri, aveți din ce alege:
Cea mai simplă turtă dulce keto
Biscuiți din semințe
Fursecuri keto cu gust de turtă dulce
Fursecuri keto cu picături de ciocolată
Fursecuri crăpate cu ciocolată
Dacă preferați un desert de tip tort, pe care să-l puteți tăia felii, am 3 propuneri pentru voi:
Cheesecake de mascarpone, cu jeleu de căpșuni (sau de afine/zmeură)
Tort keto cu blat de negresă (pentru cazul în care aveți cuptorul ocupat cu sarmale sau friptură)
Prăjitură cu mascarpone și afine
În materie de deserturi porționate, la pahar, vă propun fie panna cotta cu dovleac și ciocolată, unde nici nu e nevoie de cuptor (dacă aveți dovleacul deja copt), fie budinca de smântână cu cacao, pe care o puteți prepara cu o zi înainte, fiind chiar mai bună când stă la rece peste noapte.
Și la final, deserturi de tip bomboane: minunatele trufe keto din migdale și cocos, foarte apreciate de fanii blogului. O mică sugestie: dacă le veți servi doar adulților, adăugați în compoziție 1-2 linguri de coniac sau whisky, vor căpăta un aer și mai festiv. Ar mai fi bomboanele keto de ciocolată, în cazul în care nu vă dați în vânt după deserturi, dar vreți să aveți totuși ceva dulce fără zahăr la sfârșitul mesei. Pentru un iz de Crăciun, le puteți aromatiza cu scorțișoară sau cu un mix de condimente pentru turtă dulce.
Spor la gătit și să aveți sărbători liniștite!